Skjorte med åpen rygg og stengt lommebok

Mange av oss eier store mengder av klær som ligger livløs i skuffer og skap, og som aldri får sett dagslys. Likevel står vi ofte og ser spørrende inn i overfloden av tekstiler og har ikke en dritt å gå med! Frustrert lukker man skapet og omsider ender opp med å ta på seg ett av de 10-15 favoritt plaggene som man alltid går med, og legger et notat i minnet om å huske å shoppe et nytt antrekk til neste festlighet. Slik baller det på seg til man ikke lenger har oversikten på hva man har, og skuffene går i stykker av overbelastning (I can relate…). 

Jeg er en av disse menneskene selv om det sitter langt inne å innrømme. Jeg var vel å merke en god del yngre da jeg gikk helt, da mener jeg heeelt amok og skulle følge med på hva som var trendy for å ”passe inn”. Noe som viste seg at alle penger som jeg kunne ha spart til jeg ble eldre, nå ikke eksisterte. Alle disse plaggene som nå er en god del år gamle, som gir meg dårlig samvittighet og anger, får ikke lov til å øke stort mer i antall. Jeg er lei av å tenke på hva alle disse pengene egentlig kunne gått til, som for eksempel opplevelser og fremtidig bolig. 

Dermed har jeg blant annet startet et redesign prosjekt av klærne mine som aldri blir brukt, slik at garderoben likevel blir ny og spennende uten å shoppe lønningen opp.
Gjenbruk og redesign er jo veldig i vinden fra andre kanter, men et spesielt viktig mål for meg er å bidra med å inspirere så mange som mulig til å selv sy om egne klær og hjelpe til på veien for å vise hvor enkelt det faktisk kan være. Samtidig sparer man pengene til andre ting som er langt mer viktig for fremtiden sin! 

Oppskrift

Mitt første prosjekt er en bomullsskjorte fra Cubus som jeg kjøpte for flere år siden. Personlig elsker jeg skjorter og ville veldig gjerne gi denne et nytt liv da den har en svært kjedelig passform men nydelige pastellfarger. 

På forhånd har jeg som oftest noen ideer om hva jeg vil gjøre, men det er først i prosessen at fantasien går amok. Denne gangen visste jeg at jeg ville ha en åpen rygg og rysjer på skuldrene, men hvordan jeg skulle få det til og hvordan detaljene skulle se ut hadde jeg ingen aning om.
Under får dere ta del i prosessen, både i beskrivende tekst og bilder for illustrasjon.

Du trenger:
– Symaskin
– Oversized skjorte
– Velur bånd
– Beltespenne
– Saks
– Matchende sytråd

Rygg

Steg 1

Vi starter med å lage en trekantform på ryggen. Her må du måle opp midtpunktet på skjorten og markere en strek 1 cm fra kragen + (beregn alltid inn minst 1 cm ekstra slik at du har nok stoff til sømrom (kanten du skal brette inn og fin-sy en stikning på). Marker opp de to nedre delene av trekanten ca. 2 cm fra midten av skulder og armhule. Tegn så en strek fra hver side opp til toppen av trekanten og klipp med en god stoff saks. 

Steg 1.2 

Nå skal du finn passformen. Jeg vil ha en formsydd skjorte, og nåler dermed inn livvidden. Nå har du fått den formen på skjorten som du ønsker og kan dermed fortsette å klippe ut. Her er det viktig å huske på å måle opp midten av skjortens rygg, fra høgre og venstre søm på siden i livet og markere et midtpunkt. Trekk så en strek med linjal fra de to nedre delene av trekanten du startet med og ned til det nye midtpunktet i livet. Klipp ut slik at du får drageformen som vist på bildet under. 
Nå sitter du igjen med en liten kappe bak. Denne skal bort. Markere dermed opp 2 nye punkter noen cm ned fra midtpunktet i livet, og ned til sidesømmene av skjorten (her kan du velge hvor langt ned du ønsker). Finn linjalen og trekk en strek fra hver side opp til midtpunktet i livet og klipp ut. 

Steg 1.3

Alle sidene som du har klippet i må nå få en sikksakksøm slik at de ikke rakner. Vanligvis ville profesjonelle brukt noe som heter overlock maskin til dette, men sikksakksømmen er like så grei til dette materialet (du finner denne innstillingen på din symaskin). Det er best å bruke den som er sikksakk formet med en strek under så får du et penere og mer holdbart resultat.

Nr. 6 på bildet er sikksakksømen jeg bruker

Steg 1.4

Skjorten som i utgangspunktet er for vid de fleste stedene, vil ikke se pen ut i ryggen dersom man ikke setter opp to stikninger ved hvert skulderparti. Brett inn et lite stykke i hver side slik at skjorten ligger fint på skuldrene. Sy fast med en stikning som nærmest er helt på kanten av innbretten du har laget.

Brett og nål inn 1 cm på alle klippekantene og sy en fin rett stikning (søm) på ca. 0,5 cm hele veien slik at ingen klippekanter med sikksaksøm synes.

Steg 1.5

Overlapp de to spissene som henger løst i livet, sammen med hverandre på ca. 1-2 cm og sy to sømmer på tvers ned slik at det holder godt sammen. Husk fortsatt å mål opp med linjal så det ikke blir skjevt!

Detaljer 

Steg 2

Nå kan du gå amok med ekstra pynt for å ”pimpe” din gamle skjorte. Jeg tok et lite velur bånd og gjorde om til et belte. Her må man eventuelt investere i en liten beltespenne eller rett og slett ta fra et gammelt belte man ikke bruker lengre. Mål det inn til din egen livvidde og klipp.

Fest stoffet rundt den ene siden av beltespennen og sy en stikning ned slik at den sitter fast. Den andre siden kan være åpen slik at du kan justere lengden på beltet, dersom du f.eks. bruker en slik beltespenne som jeg har på bildet, kjøpt på Stoff og Stil. 

Steg 2.1 

Videreføre kom ideen om å videreføre denne velur detaljen i ryggpartiet. Velurbåndet er plassert fra midten av kragen og ned rundt den delen som ble sydd sammen i livet på ryggpartiet. Oppe ved kragen festet jeg båndet på innsiden av stoffet og sydde en stikning i de samme sømmene som går rundt hele ryggpartiet (0,5 cm stikning). Nede ved livet tok jeg båndet rundt de sammensydde endene med en løkke, og sydde en søm ca. 1 cm fra der løkken sluttet, for å feste det. 

Steg 3.1

For å gi skjorten enda litt av det lille ekstra plasserer jeg velurbånd på hver skulderside fra kragesøm til skuldersøm. 

Steg 4.1

Til rysje-detaljer bør du lage deg noen halvbuede maler på bakepapir eller lignende. Du kan selv velge hvor store du vil ha de. Jeg valgte å ha de ganske små da jeg likevel ikke hadde så mye stoff igjen av skjorten, men har et mål om å ta i bruk så mye som mulig så det ikke blir ”rester”.
Klipp ut 4 biter og legg 2 av de på et stoff som heter viselin. Dette er et stoff som er limbelagt på ene siden, som kan kjøpes i ulike stivelser på f.eks. Stoff og Stil. Jeg valgte et veldig tynt viselinstoff da jeg ikke ville ha for struttende effekt på rysjene som skal sitte på skulderpartiene. Nål stoffbitene fast i viselinen med vrangsiden av stoffet ned mot limet og klipp jevnt rundt. Stryk så med et varmt strykejern på skjortestoffet, til limen har festet seg. 
Nå kan du nåle fast bitene som er til overs på hver sin bue, rette mot rette (viselinen skal altså ikke være synlig). Sy først sikksak søm rundt alle klippekantene og deretter en stikning, men la det være en liten åpning igjen slik at du får rette stoffet, før du syr helt igjen. 

Steg 5.1

For å skape rynke-effekten på rysjene, syr du 2 sømmer tvers over den siden som buer innover. Ha mye tråd til overs i hver ende og for all del ikke fest tråden slik som du vanligvis gjør når du syr. De tråene som stikker ut på hver side av stoffbiten kan du nå dra i til stoffet er rynket i den mengden du ønsker.

Steg 6.1

Finn din perfekte plassering for rysjene og mål opp slik at de blir like på hver side av skjorten. Deretter syr du fast rysjene med en søm som går mellom de to trådene du rynket. Dra så vekk de to trådene som ikke var festet fra før av (tips: bruk en annen farge på trådene du skal dra ut igjen). 

Voila, du har en splitter ny-gammel skjorte! 

Det som er greit med denne oppskriften er at du ikke trenger å lage den akkurat slik jeg har gjort. Du kan velge å ta ut små deler til inspirasjon i ditt neste prosjekt. Om du bare vil ha rysjer på skuldrene, åpen rygg velur skuldre/rygg eller belte i livet.

Resultat

Om det er noe du lurer på så still gjerne spørsmål i kommentarfelte. Del gjerne dine sy-prosjekter ved å tagge «mstusdal» på instagram feeden din. Hyggelig å se om noen har blitt inspirert! 

Lykke til!


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *