Balloon Sleeves 2019

De såkalte ”Balloon Sleeves” ermene er IT-detaljen innen fashion for tiden. Disse ermene eller såkalte puffermer har i følge det store norske leksikon en opprinnelse fra 14-1500 tallet, men har kommet tilbake på moten de siste årene. Mote henter jo ofte inspirasjon fra gamledager og det fascinerer meg hvordan vi henter tilbake de gamle trendene og mikser det topp moderne inn i 2019 bildet.
I den siste tiden har slike ermer dukket opp på Instagram og på ulike nettbutikker. Jeg falt dermed pladask for de såkalte «transparent balloon sleeves» der man har gjennomsiktig oversized stoff på ermene i kjoler og topper, som skaper et utrolig blikkfang og gjør antrekket litt mer classy i mine øyne.
Siden jeg har bestemt meg for ikke å shoppe nye klær hver gang jeg ser noe jeg liker, da det som oftest ender i en dyr affære, tok jeg SAKSEN i egne hender. Jeg kjøpte vel å merke et billig gjennomsiktig stoff på Stoff og Stil, men dette kan jeg bruke til å fikse enda flere klær med senere. Resten av stoffet til skulderstropper og mansjetter hadde jeg fra før av.

Fra UT-plagg til IT-plagg

I dette evig lange innlegget finner du oppskriften på hvordan 14-1500 tallet kan gjennoppstår i din garderobe. Dersom du er interessert i å bare se resultatet kan du scrolle deg helt til bunns!

Førbilder

Du trenger:

- En singlet/topp
- Ca. 1,5 meter gjennomsiktig silkestoff 
- Valgfritt stoff til skulderstropper (jeg brukte rester fra tidligere prosjekt)
- Matchende sytråd 
- 4 knapper
- knapphullsfot til symaskin
- God stoffsaks
- Bakepapir (eller annet som passer til å lage mal på)
- Kritt (hvis du har svart stoff, eventuelt gråblyant)
- Nåler
- Målebånd/linjal

(Tips før start: finn en oversized skjorte i skapet ditt. Det hjelper deg mye på veien ved å bare se på sømmene og hvordan den er laget)

Skulderstropper

Steg 1

Klipp av stroppene på din gamle topp og mål lengden på dem. Lag så en mal til de nye stroppene på bakepapiret, der du måler opp samme lengden som den gamle stroppen *2 + sømrom (gang med 2 for å få rynke effekten til). Bredden på de nye stroppene kan du velge slik du selv ønsker. 
Brett hver enkelt stoffbit over seg selv, rette mot rette. Sy sikksakk søm over alle klippekantene. Sy deretter sammen langsiden med 1 cm sømrom og rett stoffet tilbake gjennom åpningen du har på den korte siden. Stryk for å få fine og jevne kanter. 

Steg 1.2

Nå skal rynkene til skulderstroppene formes. 
Ha en god del tråd hengende fra undertråd og tråden som er tredd gjennom nålen på symaskinen. Start å sy ca. 1,5 cm fra kanten på ene langsiden i stoffet og sy med ca. 3.5 trådlengde uten å feste tråden i endene. Sy der etter enda en slik søm ca 1 cm fra den første.

Dra forsiktig i trådene i hver ende for å lage rynker i stoffet. Etter du har rynket stoffbiten må du måle opp at stroppene er like lange som de du klippet av + 1 cm ekstra på hver side, slik at du får sydd de fast i den gamle toppen. 

Nå har du målt opp at de passer og kan feste rynketrådene i hver ende med å sy litt frem og tilbake over tråd festet. Sy deretter en sikksakk søm over rynkene for at det skal holde seg på plass (jeg skal ærlig innrømme at jeg slet mye her. Tråden røk hele tiden og ville absolutt ikke samarbeide). Prøv deg litt frem til det sitter fast – bruk samme farge på tråden som på stoffet og ikke annen farge slik som jeg gjorde på bildet under. Det er nesten umulig å dra disse ut igjen og beholde fine rynker om du syr med ny tråd over. Jeg feilet på det og måtte gjøre det om flere ganger (#FRUSTRASJON!). 

Brett inn den åpne siden 1 cm og sy en smal stikning langs kanten. Fest så de nye stroppene på innsiden av din gamle topp og prøv å sy dem fast der det allerede er sømmer, slik at det ikke synes. 

Balloon Sleeves

Steg 2

Lag en mal til dine nye ermer ved å eventuelt se på en gammel skjortes innvendige sømmer. Det trenger ikke være veldig nøyaktig siden ermene skal være dobbelt så store som vanlige.

Brett silkestoffet dobbelt og legg malen over. Klipp alle sider unntatt den som ligger brettet; man vil jo bare ha én innvendig søm i ermene. Sy sikksakk søm over de klippede kantene. Legg deretter stoffet dobbelt igjen og sy en rett søm over langsiden med 1 cm sømrom. Nå har du to ermer klare.

Steg 2.1

Fest skjøten – (innvendig søm på langsiden i erme) i det gjennomsiktige stoffet med sidesømmen under armhulene på singletten. Finn midtpunktet på toppen av erme og fest det innvendig på de nye skulderstroppene. Det vil nå være mye stoff til overs på hver side. Dette må du nåle fast ved å lage folder på innsiden av stroppene: 

Sy fast ermene med rett søm. Husk å sy i samme stikning som du allerede har fra rynkene på stroppene, slik at du får fine sømmer.

Mansjetter

Steg 3

For at skjorten skal få en elegant finish med «balloon» effekt, lager jeg mansjetter av samme stoff som på de nye skulder reimene. Hvis du ser på en skjorte du har fra før av, vil du se at den har en åpning videre ned fra der mansjetten er festet. Dette er for at skjorteermene skal være mulig å tre på seg. For å lage denne, starter du med å klippe inn ca 7 cm i ermeåpningen langs sømmen. Sy sikksakk søm over klippekantene.

For at åpningen med klippekanten ikke skal synes, klipper du ut to remser. Hver remse skal være like lang som hele «V» en du har klippet inn*2 + 1 cm sømrom på hver side. Sy sikksakk søm over klippekantene.

Brett begge remsen dobbelt (hver for seg) og sy en rett søm over alle åpningene, men la det være et lite hull igjen så du får rettet stoffet ut etterpå. Stryk den med et strykejern. Slik skal den nå se ut:

Nå skal du brette remsen enda en gang, men denne gangen med silkestoffet i mellom bretten. Nål den fast og sy en stikning helt på kanten der langsidene treffer hverandre mot det gjennomsiktige stoffet.

Finn midten av den påsydde remsen og sy med ca 1 cm sømrom tvers over der den spisser seg i en «v» form:

Steg 3.1

Klipp ut to rektangel som skal bli til mansjetter. Hvor langt inn på erme du ønsker mansjettene er smak og behag. Jeg ønsket å ha de ca 7 cm lange. Du må da klippe det dobbelte i bredden: 7*2 + 1 cm sømrom. Til den avlange siden måler du rundt ditt eget håndledd*2 (du tar lengden ganger 2 fordi du skal brette den dobbelt rette mot rette) + 1 cm sømrom per side. Sy sikksakk søm over klippekantene, før du syr en vanlig rett søm rundt alle åpningene utenom ca 3 cm du lar være åpen. Rett stoffet ut gjennom åpningen.

Når du har rettet den tilbake slik at sømmene er på innsiden, tar du en saks inn i åpningen du ikke sydde igjen. Dytt forsiktig ut de spisse hjørnene. Stryk med strykejern for å få en fin avslutning.

Steg 3.2

Siden jeg sjeldent har laget mansjetter gikk det ikke helt som jeg hadde tenkt, men man lærer av sine feil. Jeg lærte denne gang at jeg ikke burde sydd igjen langsiden av mansjettene før jeg hadde festet silkestoffer fast i mellom. Da hadde jeg sluppet å hatt synlige folder på innsiden slik som du ser på bildet under. Dette er et tips til deg dersom du følger denne oppskriften. Dersom du vil gjøre den enkle varianten som jeg gjorde, slik at den ikke blir 100% perfekt på innsiden, nåler du den lengste siden av mansjetten fast på hver ende av silkestoffer med «V» formen. Silkestoffet som er i mellom, vil være i overflod. Lage folder for at det skal passe (Dette gir «balloon» effekten). Sy en rett søm 1 cm inn, tvers over alle foldene.

Steg 3.3

Nå er vi kommet til den aller siste delen der vi skal lage knapphull. Her trenger du en knapphullsfot dersom du vil gjøre arbeidet litt enklere for deg selv. Slik ser den ut:

Fest knappen du ønsker å bruke på bakdelen av knapphullsfoten. Dette gjør at maskinen klarer å måle opp hvor store knapphull du trenger og syr en perfekt omkretsen av knappen når du setter foten på pedalen. Husk å ta en test på et annet stoff før du begynner, slik at du får festet knapphullene akkurat der du ønsker på mansjettene. Jeg startet knapphullet ca 1 cm innpå stoffet.

Når knapphull omrisset er ferdig sydd, tar du en liten sy-saks og stikker i midten av omrisset slik at du får åpning til å få igjennom knappene.

Steg 3.4

Nå skal du sy på knappene for hånd. Fest de på andre siden av mansjett enden slik at de treffer perfekt til knapphullene.

Ferdig produkt

Tadaaaa!
Da har plagget gjenoppstått fra de døde og klar for et par nye år med fest og moro!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *