Made from Home – Ready for Rome

Endelig turte jeg å klippe opp en ubrukt kjole. Grunnen til at det satt litt langt inne er fordi det er en relativt søt kjole, men har rett og slett aldri blitt brukt fordi jeg ikke liker ryggen og den lange kappen bak. Typisk når man skal handle på nettet. Jeg har ofte endt opp med å kjøpe et plagg som ser kjempe fint ut på de flotte modellene på bildet, men når det først dukker opp i posten og man skal prøve det på, føler man seg som en søppelsekk. Det var litt den feelingen jeg fikk av denne kjolen når jeg tok den på meg. Smart som jeg er, orket jeg heller ikke returnere den slik at jeg kunne få pengene tilbake. Noen som kjenner seg igjen eller er det bare jeg som er så lat?

Jeg var veldig redd for å ødelegge kjolen totalt da jeg var usikker på hva jeg syntes om den. Jeg hadde heller ingen spesiell idé for hva jeg eventuelt skulle endre dersom jeg gikk amok med saksen. Etterhvert fant jeg ut at jeg uansett aldri kom til å gå med den offentlig og den ble dermed omgjort til et prøve eller feile prosjekt. Med en god del motgang underveis, gikk det tilslutt.
Nå har jeg endelig fått meg en ny og brukbar kjole som vil passe perfekt inn i ferieturen til Italia nå i Oktober. Jeg føler jeg har lite kjoler da det ikke er mitt favorittplagg (jeg er mer glad i bukser av en merkelig grunn), men syntes kjoler er superfint på andre. Dermed ble denne sekken omformet til noe jeg føler er litt mer i min stil og får dermed være med i kofferten.

La oss komme i gang!

Her har dere kjolen før jeg har klippet opp både nok og mer enn nok av stoffet (jepp jeg klippet for mye og undervurderte min egen hoftebredde… redningen kommer vi tilbake til).
Den er veldig søt og anvendelig forfra, men i det jeg ser den bakfra føler jeg bena blir seende korte ut da den rekker ned i kne lengde.

Du trenger:
- Nål
- Tråd i matchende farge
- Gummibånd
- 1 sikkerhetsnål
- 6 perler eller annen valgfri pynt til brystpartiet

Steg for steg skal jeg nå vise en måte å demontere og omplassere biter av en kjole på, for å gi den et helt annet utrykk. Som nevnt i tidligere innlegg kan du også ta ut deler av oppskriften til inspirasjon da kjolen har et spesielt utseende som sikkert fåtallet har i skapet. Du kan for eksempel bare klippe av og omforme armene i stedet for å sy inn hele kjolen.

Steg 1

Klipp bort strikken i halsen. Bestem dermed passform og klipp inn midjen og hoftene slik du ønsker. Bruk gjerne en kjole du allerede har i skapet som mal. Helst en som ikke har stretch for å få så riktig størrelse på passformen som mulig. Her gjorde jeg det dumme og målte ikke opp spesielt nøye. Det resulterte i at jeg måtte skjøte på stoffet jeg klippet av, på det ene hoftepartiet. I dette tilfellet skapte det nye detaljer men jeg skulle gjerne vært foruten alt det knotet med å få den til å passe igjen.

Steg 1.2

Klipp av ermene på kjolen. Nå vil de være for store i ermehullet. Ta dermed 2 litt tykke strikk og klipp like lange etter mål av din egen arm. De skal være såpass stram at de ikke sklir ned når du trer dem på.

Sy en kant inn mot vrangen på erme med ca 0,5 cm ekstra lengde i forhold til bredden på strikket (jeg valgte å brette den inn 3 cm da min strikk var 2,5 cm tykk. La det være en liten åpning igjen. Tre igjennom en sikkerhetsnål i tuppen av strikket og før den rundt hele kanten du har sydd, og ut igjennom åpningen. Fest dernest strikket med 1 cm overlapp over seg selv og sy to sikksakk sømmer over kantene. Nå kan du sy igjen hullet på nedbretten.

Steg 1.3

Klipp tvers over midjen slik at du får en topp og et skjørt.

Steg 1.4

Når kjolen er i bomullsstoff uten stretch, må man sy inn ett glidelås. Jeg valgte å bruke en «usynlig» glidelås og plassere den midt på ryggen. Finn midten av toppen du klippet ved å brette den dobbelt. Dette skal du også gjøre med skjørtet slik at åpningen du klipper treffer perfekt midt på, slik at glidelåsen ikke plasseres skjevt. Jeg måtte skjøte på det ekstra stoffet til hoftepartiet før jeg kunne finne midten, da jeg som sagt klippet for mye av. Dermed tok jeg litt av det avklippede stoffet og sydde inn i ene siden, etterfulgt av å lage rysjedetaljer over, for at min store «fail» ikke skulle synes så godt.

Steg 1.5

Før du setter inn glidelåset må du sy sikksakk søm over alle klippekanten. Sy deretter sammen hver side av toppen ved å legge stoffet rette mot rette. Dette gjør du også med skjørtet. Bruk 1 cm sømrom når du syr.

Legg deretter toppen og skjørtets midtparti mot hverandre rette mot rette (husk å legge stoffene sammen slik at sidesømmene og glidelås åpningen treffer perfekt på topp- og bunn stykket. Sy med 1 cm sømrom helt fra glidelåsåpning til glidelåsåpning, men ikke sy over åpningen!
Brett deretter inn ca 1,5 cm i brystpartiet og ryggen og sy en fin rett søm ca 1 cm inn på stoffet for å få fine avslutninger på kantene.
(Bilde nr. 2 under her er en måte å sette sammen alle delene på med nåler uten å sy fast, for å se at alt sitter som det skal).

Steg 1.6

Fest på ermene du lagde klar tidligere, ved å nåle sidesømmen i erme fast til sidesømmen på hver side av kjolen. Sy fast ca 4 cm per erm slik at du får til å bevege dem når du skal tre dem på.

Steg 1.7

En viktig ting å huske på når man skal sette inn usynlig glidelås er å nåle den ned mot stoffets rette side, men husk å teste hvordan den blir når du lukker den før du syr fast. Her er det lett for å gjøre feil. Bytt fot på symaskinen til en glidelåsfot og sy så nære glidelåsåpningen som mulig. Helt i starten av glidelåsen må du sy en liten stikning slik at du ikke får et hull og en «dutt» som stikker ut i bakenden av skjørtet.

Steg 2

Nå kan du begynne å legge til detaljer. Jeg valgte å sy inn rynker i brystpartiet. Dette gjør du for hånd, ved å brette inn folder og syr et par ganger opp og ned gjennom foldene før du fester tråden godt. Deretter fester du eventuelt på litt perler eller hva du måtte ønske, for å skjule trådene eller bare for å gi den det lille ekstra løftet.

Steg 2.1

Tilslutt, for å få en fin avslutning på kjolen festet jeg på igjen strikket jeg klippet av fra overdelen i starten. Dette nålte jeg fast rette mot rette og sydde på med 1 cm sømrom som alltid.

Her er resultatet

Jeg laget også et bånd ut av stoffbiter jeg hadde til overs, og hadde nesten ikke noe restestoff etter det. Båndet kan knytes med sløyfe eller henge rett ned som vist på bildene over.

Ha en fin dag og sy i vei!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *